Garden Social Area, Poole

fire pit

The Brief

The clients garden had a low stone wall area in the shape of a U that was quite a focal point in the middle of the lawn but sat empty and looked out of place to the rest of the property.

Their dream was to convert this into an area that incorporated a fire-pit for social gatherings and family time.

Inspiration & Design

My first thought was the wall had to be modernised as being such a dominant feature in the garden it looked shabby and dirty. Any changes made needed to correspond with the style of the property and external buildings.

A simple white render over the top solved this problem, and also hid some of the external wiring that was visible. The client had an existing patio directly outside the kitchen with a dining table and chairs so this new seating area could be more relaxed and comfortable.

The paving slabs already laid were no longer available so it was important to locate a similar product to ensure the colour and style continued to flow through the garden.

I liked the existing ā€˜Uā€™ shape for socialising and wanted to compliment the outline of the wall with modular furniture to make best use of the area and with the fire-pit central so all seats enjoyed the warmth. I opted for black rattan furniture, seats & tables, that co-ordinated with the dining table and loungers already purchased.

Although a natural log fire was discussed we opted to use a gas fire-pit to avoid smoke, control the flames and cut down on daily maintenance. This was edged with the same paving and topped with a black granite surround with shiny black pebbles. A beautiful feature and a real statement piece.

contemporary garden firepit